Počeo sabor limuzina!


Pojedine vladike SPC pokazale da ne mogu bez luksuza

Da je juče sa radom započeo Sabor Srpske pravoslavne crkve moglo se zaključiti i ako ne pratite medije i niste videli nijednog vladiku.

Ispred zgrade Patrijaršije, samo pogledom na parking na kojem se našlo nekoliko ljutih mašina, svima je moglo biti jasno da su vladike stigle u Beograd.

Besni „audiji A6“ sa bosanskim i italijanskim tablicama ispred sporednog ulaza u Patrijaršiju i dve nove „škode super B“, jedna valjevske, a druga kragujevačke registracije, kao i „mercedes 280“ niških tablica, privlačili su pažnju radoznalih prolaznika i novinara. Cena ovog modela „audija“ u auto-salonima kreće se od 40.000 evra do famoznih 100.000, a osnovni model „škode“ košta oko 20.000 evra.

Saradnici pojedinih vladika koji su povremeno svraćali da iz automobila uzmu ponešto što bi im zatrebalo nisu nimalo blagonaklono gledali na našu ekipu koja je fotografisala njihove ljubimce na četiri točka. Saradnik vladike raško-prizrenskog Teodosija verbalno je čak i napao našeg fotoreportera.

– Zašto fotografišeš bez pitanja? Ne može to tako! Da si pitao dali bismo ti da slikaš automobil – ljutito nam je odbrusio, a zatim seo u “pasat karavan”, koji je ruku na srce bio jedan od najjeftinijih modela ispred Patrijaršije.

Vozni park i raskoš u kojoj žive duhovni pastiri srpskog naroda potpuno odudaraju od skromnog monaškog stila života koji je trasirao pokojni patrijarh Pavle, a i sadašnji patrijarh Irinej, koji je sve donedavno iz Niša za Beograd putovao starim „golfom“ koji je lično vozio.

O sjaju na eparhijskom dvoru vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, koji je poznat kao „srpski Versaj“, više puta je pisano, a sam vladika ga je krstio „parčetom neba na zemlji“. U medijima su više puta pominjani i velelepni dvorovi vladike mileševskog Filareta, šumadijskog Jovana i žičkog Hrizostoma, a enterijer vladičanskih dvorova vrlo često krase vredne umetničke kolekcije, džakuzi, mini teretane, skupoceni nameštaj, podovi od mermera…

Zakon o crkvama i verskim zajednicama definiše da crkve i verske zajednice samostalno upravljaju svojom imovinom i novčanim sredstvima – završne račune o tome koliko su novca utrošile u opremanje svojih prostorija, ali i za sve druge potrebe, eparhije moraju da predaju Patrijaršijskom upravnom odboru na odobrenje. Međutim, kako je više puta govorio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, taj sistem bio je narušen i trebalo bi ponovo da se uspostavi. Vladika Grigorije je istakao i da nije bilo stroge kontrole eparhija, zbog čega sada postoji potreba da sve budu kontrolisane. Veći uticaj Sinoda i svojevrsna centralizacija u Crkvi takođe su najavljeni kao jedna od tema Sabora.

Mafija i bratija!

U crkvenim krugovima kruži anegdota koja je pripisivana pokojnom patrijarhu Pavlu. Navodno, kada je patrijarh pre desetak godina čuo da je ubijen jedan od kriminalaca velikog kalibra, reagovao je sledećim rečima:
– Eto, sva se ta mafija međusobno poubija, ostaše samo braća arhijereji.

“Audi” nudio sponzorstvo!?

Šaljivi portal „njuz net“ je proletos objavio da je nemački proizvođač automobila „Audi“ poslao SPC ponudu o sponzorskom ugovoru. Kako je preneo portal, Nemci su rekli da ih je na to motivisalo zato što su naišli na mnogo fotografija sveštenih lica u njihovim vozilima, a zatim su shvatili da dobar deo građana Srbije povezuje „Audi“ sa SPC kao znakom prepoznavanja.

Na dnevnom redu Artemije, Amfilohije, nove eparhije…

Posle zajedničke liturgije i priziva Svetog duha u beogradskoj Sabornoj crkvi, arhijereji SPC juče u popodnevnim časovima započeli su sa raspravom o aktuelnim temama u crkvenom životu. Pored slučaja bivšeg vladike Artemija, na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i promene granica pojedinih eparhija i kadrovska rešenja u njima, a medijski je najzanimljivija podela Beogradsko-karlovačke episkopije. Najavljene su promene i u sastavu Sinoda, u kojem bi mitropolita Amfilohija mogao da zameni vladika Joanikije Mićović.

Izvor: Alo


This entry was posted in Popis2011. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.