Narod u narodnim kuhinjama, sveštenici u luksuznim automobilima

Mediji su više puta pisali o velelepnim zdanjima u kojima žive vladika mileševski Filaret, šumadijski Jovan i žički Hrizostom, a često je pominjan i dvor vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u Bijeljini, koji je poznat kao ’srpski Versaj’.

Međutim, da duhovne vođe Srbije nemaju preterano skroman ukus ni kada su u pitanju automobili, pokazuje slika ispred zgrade Patrijaršije koju je objavio dnevni list ’Alo’. Sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je juče, a po rečima novinara pomenutog lista, vladike su u Beograd pristigle u ’besnim mašinama’.

Tako su se na parkingu ispred sporednog ulaza u Patrijaršiju mogli videti i Audiji A6 sa bosanskim i italijanskim tablicama i dve nove Škode super B, jedna valjevske, a druga kragujevačke registracije kao i Mercedes 280 niških tablica. Inače, cena ovog modela Audija se u auto-salonima kreće od 40.000 evra do čak 100.000, a osnovni model Škode košta oko 20.000 evra.

Zanimljivo je da se raskoš i životni stil vladika potpuno razlikuju od skromnog monaškog stila života kakav je vodio patrijarh Pavle, a i sadašnji patrijarh Irinej, koji je sve donedavno iz Niša za Beograd putovao starim ’golfom’ koji je lično vozio.

Inače, Zakon o crkvama i verskim zajednicama definiše da crkve i verske zajednice samostalno upravljaju svojom imovinom i novčanim sredstvima, a završne račune eparhije moraju da predaju Patrijaršijskom upravnom odboru na odobrenje. Međutim, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije više puta je ponovio da nije bilo stroge kontrole eparhija i da je taj sistem provere narušen.

Izvor: SrbijaNet


This entry was posted in Popis2011. Bookmark the permalink.

4 Responses to Narod u narodnim kuhinjama, sveštenici u luksuznim automobilima

  1. Pingback: KAKO VLAST U SRBIJI NAMEĆE SAMODOPRINOS GRAĐANIMA ZA POTREBE CRKVENE MAFIJE « Bokisingl's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.