Često Postavljana Pitanja

1. Zašto uopšte da odgovorim na pitanje o veroispovesti?
Zbog tačnosti podataka prikupljenih kroz popis. Preteran broj religioznih ljudi dovodi do prevelikih ovlašćenja tadicionalnih verskih zajednica u državnim pitanjima. Takođe, količina novca koji se odvaja iz budžeta za verske zajednice se određuje upravo na osnovu ovih podataka.

2. Pravoslavlje je deo srpske tradicije?
Netačno. Verovanje u boga nije deo tradicije, već pitanje religioznosti. Biti Srbin nije isto što i biti pravoslavac. Tradicija se održava u kući, a ne na državnom nivou.

3. Da li da se izjasnim kao Džedaj?
Sve je popularnije izjašnjavanje kao “džedaj” pod poljem “veroispovest”. Neki od razloga za to su: protest protiv same religije, protest protiv pitanja o religiji ili jednostavno zato što je zabavno. Naša preporuka je da, ukoliko niste religiozni, napišete “nereligiozan”.

Osim trenutne zabave, ovakvi odgovori ne doprinose mnogo dobijanju prave slike stanja (i religioznosti) društva. Podela procenata nereligioznih ostavlja religiozne kao mnogo bitniji izvor glasača, te i dalje omogućava velikim verskim zajednicama preveliki politički uticaj. Umesto značajnog broja nereligioznih, dobija se po par procenata nereligioznih i po par procenata netradicionalnih verskih zajednica (džedaji, pastafarijanci, googlisti itd.)


Comments are closed.