Uputstvo za posmatrače popisa

U nameri da spreči eventualne zloupotrebe i manipulacije u vezi sa izjašnjavanjem stanovništva o veroispovesti na predstojećem popisu stanovništva, Udruženje “Ateisti Srbije” je odlučilo da organizuje mrežu posmatrača popisa.

Kao posmatraču popisa, Vaš posao će biti da pripremite uređaj za snimanje zvuka (ili slike i zvuka) i da ga uključite kada popisivač počne sa radom. Da li ćete to učiniti tako da popisivač to zna ili tako da on to ne zna, na Vama je da odlučite. Ono što je bitno jeste da snimak bude jasan i upotrebljiv. U slučaju prekršaja, treba da nas obavestite i pošaljete nam snimak (ako ga imate).

Ukoliko prilikom upisivanja veroispovesti popisivač bude sugerisao bilo kakav odgovor (npr. ako ste za nacionalnost rekli “Srbin”, da sugeriše da za veroispovest upiše “pravoslavac”), to je prekršaj. Takođe, ako popisivač odbije da u predviđena polja upiše “ateista” ili “nereligiozan”, ili kako god se izjasnite, i to je prekršaj.

Na kraju obavezno pogledajte šta je upisano. Ako je pogrešno upisano, prvo fotografišite obrazac, a posle toga možete tražiti od popisivača da ga poništi i da ga popuni ispočetka, ispravno.

Zvučni, odnosno video snimak zloupotreba od strane popisivača, kao i kraći opis događaja, pošaljite na adresu: [email protected]

Bilo bi poželjno da ovo uputstvo podelite sa svim osobama za koje znate ili smatrate da se neće izjasniti kao pripadnici religija, jer je od izuzetne važnosti da prijavimo sve nepravilnosti, kako bismo dobili realno stanje, pošto će se rezultati popisa koristiti u narednih deset godina. Za sve dodatne informacije u vezi sa popisom posetite http://popis2011.com

Udruženje “Ateisti Srbije”

Pogledajte PDF.


This entry was posted in Popis2011. Bookmark the permalink.

12 Responses to Uputstvo za posmatrače popisa

  1. Pingback: Nepravilnosti prvog dana popisa | Ateisti Srbije

  2. Pingback: Nepravilnosti prvog i drugog dana popisa | Popis 2011

  3. Pingback: Popis 2011 | Bezbožnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.