Cerić prijeti Suljagiću

Reis-ul-lema Islamske zajednice BiH, Mustafa cerić javno je zaprijetio kantonalnom ministru obrazovanja Emiru Suljagiću da će, ako ne povuče odluku o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne čime ne ulaze u prosjek, dobiti “sarajevsko proljeće” na ulicama, po uzoru na arapske zemlje.

Reis Cerić je, govoreći u Buni kod Mostara u subotu, dao sebi za pravo da vjeronauk u državnim školama poistovjeti sa miješanjem u lični izbor. Naime, Cerić je optužio bošnjačke političare da su muslimanske vjernike “ostavili da se sami borimo za naša prava” i istakao da je na sceni na “tlačenje bošnjačkog bića i njegovog ponižavanja”..

“Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra… Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem: “Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti…, ako budete dirali u vjeronauku imat ćete “sarajevsko ljeto” na ulicama Sarajeva, da znate”! …Isto kao što se protiv Mubaraka desilo “egipatsko proljeće”; poručio je Cerić i dodao da Suljagić na ovaj način samo počinje ukidanje vjeronauke u školama, zbog čega Suljagića treba smjeniti, odnosno, “neka na njegovo mjesto dođe neko ko ne mrzi muslimane i islam”.

Na izjavu Mustafe Cerića reagovao je Politički savjet Centra za interdisciplinarne studije Sarajeva (POLIS) koji najoštrije osuđuje jučerašnje izjave reisa Mustafe Cerića u kojima prijeti nasiljem i rušenjem ustavnog poretka. POLIS smatra da je Cerić, kao vjerski lider, zloupotrijebio poziciju na kojoj se nalazi u cilju destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini i ovim činom jasno pokazao svoju težnju da se stavi iznad izabranih predstavnika građana i građanki BiH. POLIS daje punu podršku ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, dr. Emiru Suljagiću, u njegovim naporima da se ukine diskriminacija učenika u procesu nastave u tom kantonu, i poziva sva ostala ministarstva koja su odgovorna za obrazovanje u BiH da spriječe diskriminaciju učenika uzrokovanu načinom držanja nastave iz predmeta vjeronauka i njenim ocjenjivanjem, s obzirom da se radi o fakultativnom predmetu.

Podsjetimo, ministar obrazovanja i sporta Kantona Sarajevo, Emir Suljagić prije nekoliko nedelja, ukinuo je odluku kojom ocjene iz vjeronauke ulaze u prosjek đaka, odnosno, od sada se u sarajevskom kantonu ocjene iz vjeronauke ocjenjuju opisno.

Zbog toga je navukao na sebe bijes i kritike i katoličke crkve u BiH, kao i Islamske zajednice.

Izvor: E-Novine


This entry was posted in Popis2011. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.