Verski ekstremisti napali arheologa i zatrpali nalazište

VALJEVO – Arheološka istraživanja hrama Svetog arhangela Mihaila, poznatog i kao valjevska Gračanica, prekinuta su drugi put za poslednjih mesec dana, pošto su vernici okupljeni oko sajta „Istinoljublje“ i raščinjenog monaha Dragana Davidovića, fizički nasrnuli na arheologa beogradskog Istorijskog instituta u Beogradu Dejana Bulića, kada je trebalo da obavi istraživanje u jednoj od grobnica manastira.

Potom su zatrpali ekshumirane kosti, ali i sve ostale arheološke nalaze koje su arheolozi pronašli u poslednjih 40 dana, od kako traje istraživanje Gračanice.

Time je sav posao čiji je zadatak da pokaže koliko je star ovaj verski objekat i kako bi država i SPC doneli odluku o njenoj sudbini, vredan 500.000 dinara, propao.

U valjevskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je angažovan za arheološko istraživanje hrama koji se nalazi na liniji potapanja vodom iz budućeg veštačkog jezera brane „Rovni“, kažu da se više ne osećaju bezbedno, pošto su više od mesec dana izloženi protestima vernika koji se protive izmeštanju Gračanice.

– Četvorica ljudi iz te grupe koja se okuplja u manastiru od kako smo počeli radove, nisu dozvolili našem kolegi Buliću da obavi istraživačke radove u jednoj grobnici, a potom su ga i fizički izbacili iz arheološke sobe.

Pošto, zaista, nemamo ni minimum potrebnih uslova za normalan rad, odlučili smo da se povučemo i prekinemo istraživački posao – priča direktor valjevskog Zavoda Radivoje Arsić.

Pošto smatra da je reč o napadu na službeno lice, Arsić je obavestio policiju, ali, kako kaže, „Zavod povratnu informaciju od njih nije dobio“. U policiji pak potvrđuju da im je slučaj prijavljen, ali da se još ispituju sve okolnosti.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture upozorava da je uništeno sve što su arheolozi u Gračanici istraživali poslednjih 40 dana, čime je naneta šteta od oko pola miliona dinara.

– Čim smo mi napustili prostor manastira, oni su jednostavno zatrpali ceo prostor gde smo obavljali istraživanja. Među njima i kosti koje smo pronašli, kao i ostale arheološke sadržaje koje smo otkrili.

Jednostavno, više ne možemo da se “igramo” Skadra na Bojani, da mi otkopavamo, a oni da zatrpavaju – kaže Arsić podsećajući da je Zavod za istraživačke poslove oko ovog manastira angažovan od strane Ministarstva kulture, a da je dozvolu dala i SPC.

Arsić dodaje da su arheološki radovi na manastiru potrebni kako bi država, koja je investitor gradnje brane „Rovni“, u dogovoru sa SPC, odlučila šta činiti sa hramom koji je 1997. godine proglašen za kulturno-dobro. Po njegovim rečima, o problemima koje imaju sa vernicima koje prevodi raščinjeni monah, Zavod je obavestio Ministarstvo kulture i Eparhiju valjevsku SPC.

Ta eparhija ranije je saopštila da protesti vernika, koji se protive arheološkim radovima, “ugrožavaju opstanak tamošnjih monaha”, da radovi koje izvodi valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture nisu “rušilačkog karaktera”, kao i da protesti tih vernika nemaju blagoslov episkopa i eparhije.

Izvor: Blic


This entry was posted in Popis2011. Bookmark the permalink.

One Response to Verski ekstremisti napali arheologa i zatrpali nalazište

  1. Radoje sa Rudnika says:

    Divljanju tih ludaka, nema kraja, pa smatram da su u sprezi sa vlastima. Znam jednan verski objekat koji je pod zaštitom svih država na prostoru Srbije posle 1860. godine, zbog arhitekture (postojali su arheološki dokazi – ostaci dasu ti objekti postojali i pre najranijeg hrišćanstva) i zbog mermerane spomen ploče sultana Aziza na kojoj je pisalo da sultan Aziz daruje taj objekat pravoslavnim mantijašima. Ta ploča je skinuta, neki kažu i uništena, skunuto je i upozorenje da je pod zaštitom države, nekim objektima je skoro potpuno promenjen izgled, a najraniji objekti porušeni i na njihovim mestima podignute ekstra skupi objekti koji zvrje kao i 90% drugog prostora (možda i više od hiljdu kvadrata) potpouno prazni. Siguran sam da za ovo znaju mantijaši i institucije Kragujevca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.